Hallásvédelem szabványok és jelölései

EURÓPAI SZABVÁNYOK

 

A 2016/425 sz. új európai rendelet szerint az egyéni hallásvédő eszközök az egyéni védőeszközök 3. kategóriájába tartoznak. Ide sorolható minden olyan egyéni védőeszköz, mely megvédhet a halálos kimenetelű, vagy súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó munkahelyi balesetek hatása ellen. Minden terméknek rendelkeznie kell tanúsító szervezet által kibocsátott CE vagy EU típustanúsítvánnyal, valamint alá kell vetni a minőségére vonatkozó gyártás-, vagy termékellenőrzéseknek. Minden egyéni védőeszközt a vonatkozó európai szabvány által meghatározott előírások szerint egyértelmű és teljes jelöléssel kell ellátni, továbbá azokat a magyar nyelvű tájékoztatóval, karbantartási és kezelési utasításokkal együtt kell forgalomba hozni.

EN 352            A ZAJVÉDELMI ESZKÖZÖKRE VONATKOZÓ EURÓPAI SZABVÁNY TÖBB RÉSZBŐL ÁLL, AMELYEK A KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ EGYÉNI HALLÁSVÉDŐ ESZKÖZÖK VÉDELMI KÉPESSÉGÉRŐL ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREIRŐL RENDELKEZNEK:

EN 352-1              FÜLTOKOK

EN 352-2              FÜLDUGÓK

EN 352-3             IPARI VÉDŐSISAKRA SZERELT FÜLTOKOK

EN 352-4             ZAJSZINTTŐL FÜGGŐ FÜLTOKOK

EN 352-8              ZAJSZINTTŐL FÜGGŐ, SZÓRAKOZTATÓ CÉLÚ AUDIOFÜLTOKOK

MILYEN HÁTTÉRÉRTÉKEKET KELL BETARTANI?

Európában az EN 352 szabvány alkalmazandó a hallásvédő eszközökre, és ez határozza meg a zajszintre vonatkozó expozíciós határértékeket.

Az 2003/10/EK irányelv (a munkavállalók fizikai tényezők (zaj) hatásának való expozíciójára vonatkozó egészségügyi és biztonsági minimumkövetelményekről) tartalmazza a legújabb európai szabályozást.

Ha a statikus jellegű zajoknál a napi zajexpozíció (8 óra/nap) eléri a 80 dB (A) értéket, akkor a munkáltató köteles hallásvédelmi eszközöket biztosítani a dolgozóknak. Ugyanez a helyzet, ha az impulzus jellegű zajok esetén az expozíció a 135 dB (C) értéket éri el. Ha statikus jellegű zajok esetében a napi zajexpozíció (8 óra/nap) eléri a 85 dB (A), míg az impulzus jellegű zajnál 137dB (C) értéket, akkor az egyéni hallásvédő eszköz viselése kötelező.

A statikus zajoknál a 87 dB (A), illetve az impulzus zajoknál pedig a 140 dB (C) az expozíciós határértékek.

SNR – Egyszerűsített zajcsillapítás értéke (Single Number Rating): ezzel állapítható meg legegyszerűbben a védőeszköz adott zajexpozícióra való hatékonysága. Az SNR értéket kivonva a munkahelyre jellemző, hallható zajok összességét adó, ún. C súlyozású hangnyomásszintből (LC), megkapható a fülön belüli ún. A súlyozású hangnyomásszint (LA). A védőeszköz akkor megfelelő, ha a zajt a megengedett expozíciós határérték (85 dB) alá csillapítja.

HML módszer: a magas (H), közepes (M) és alacsony (L) frekvenciás zajcsillapításhoz tartozó 3 átlagérték alapján jelzi a védőeszköz teljesítményét, vagyis a C és A súlyozású hangnyomásszinteket figyelembe véve, hány decibellel csillapítja adott frekvenciasávon a zajt.

 

 

HANGNYOMÁS MÉRTÉKE IMPULZUS JELLEGŰ ZAJOKNÁL

NAPI/HETI (8 ÓRA/NAP) ZAJEXPOZÍCIÓ ÉRTÉKE

EXPOZÍCIÓS HATÁRÉRTÉK

140 dB

87 dB

FELSŐ EXPOZÍCIÓS BEAVATKOZÁSI HATÁRÉRTÉK

137 dB

85 dB

ALSÓ EXPOZÍCIÓS BEAVATKOZÁSI HATÁRÉRTÉK

135 dB

80 dB

HALLÁSVÉDELEM

                Oktávsáv módszer

Meghatározott frekvenciánként (63/125 Hz-ig) mérik az adott védőeszköz átlagos zajcsillapítását, amiből a mért értékek szórásánajk szabványos eltérését kivonva, megkapható a hallásvédő eszköz elfogadott csillapítása, frekvenciánkénti védelmi képessége.

SNR:27,6 dB – MAGAS:29,2 dB – KÖZEPES: 25,4 dB – MÉLY: 17,9 dB

FREKVENCIA

Hz

ÁTLAGOS CSILLAPÍTÁS

dB

MÉRT ÉRTÉK SZÓRÁSA

dB

ELFOGADOTT CSILLAPÍTÁS

dB

 

HALLÁSVÉDELEM

HOGYAN VÁLASSZUNK JÓ HALLÁSVÉDŐ ESZKÖZT?

KETTŐS HALLÁSVÉDELEM VISELÉSE

Kettős hallásvédelemre (fültok és füldugó) lehet szükség rendkívül zajos munkák végzése során (120 dB és magasabb értékek). Egyes tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a kombinált zajvédelem által biztosított zajgátlás alacsonyabb eredményt hozott, mint az egyes eszközök által külön-külön biztosított zajgátlás.

Ez az eszközök között fennálló mechanikai-akusztikai összekapcsolódással magyarázható, de kifejezetten magas frekvenciáknál érvényesül; a magas értékhatár oka a csontok hangvezetése, amely a védelmet valamilyen módon áthidalja, akármilyen magas is. A fültokok és füldugók kombinálásával kapcsolatban végzett tesztek során elért legnagyobb zajgátlás kb. 40 dB.

Forrás: INRS, ND 1789-140-90

 

JELLEMZŐ FELHASZNÁLÁS: ÉLELMISZERIPAR

Az élelmiszeriparban dolgozóknak különleges hallásvédelemre van szükségük:

·         Biztosítsák a megfelelő hallásvédelmet

·         A füldugók legyenek azonosíthatók és követhetők

A 30210, 30211 és 30212 jelű füldugók szárában egy apró, nem oxidálódó acélgolyó (átmérője: 2,75 mm) található. Ez lehetővé teszi a füldugó fémdetektorral történő követését.

A füldugó színe kék, mert ez az egyetlen szín, amely az élelmiszerekben nem található meg. Így könnyebb megtalálni a füldugót, ha az élelmiszer-előkészítés során véletlenül az élelmiszerbe esik.

HALLÁSVÉDELEM

ZAJSZINT TÁBLÁZAT

Két azonos hangnyomásszintű zajforrás 3 decibeles expozíciónövekedést jelent.

MUNKAHELYEN

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK

TÜZÉRSÉGI TŰZ – 162 dB

PUSKA – 162 dB

160 dB

AZONNALI FIZIKAI KÁROSODÁS

PNEMATIKUS FÚRÓ – 130 dB

FORMA-1 VERSENY – 140 dB

130 dB

AZONNALI FÁJDALOM KÜSZÖBÉRTÉKE

FORRASZTÓLÁMPA – 121 dB

TÖMÍTŐGÉP – 115 dB

TŰZOLTÓAUTÓ SZIRÉNÁJA – 120 dB

MENNYDÖRGÉS – 120 dB

120 dB

EZEN A SZINTEN RÖVID IDEIG TARTÓ EXPOZÍCIÓ HALLÁSKÁROSODÁST ÉS FÜLZÚGÁST OKOZHAT

KALAPÁCSÜTÉS – 119 dB

GYORSÍTÓ TEHERAUTÓ – 114 dB

LÉGKALAPÁCS – 100 dB

SUGÁRHAJTÁSOS REPÜLŐGÉP – 119 dB

STADION – 117 dB

TŰZRIASZTÓ – 95 dB

85 dB

KÖTELEZŐ HALLÁSVÉDELEM

KÉZI FŰRÉSZ – 85 dB

VILLÁSTARGONCA – 87 dB

TURMIXGÉP – 85 dB

LIFT – 85 dB

80 dB

BIZONYOS HALLÁSVÉDELMI ESZKÖZÖKNEK RENDELKEZÉSRE KELL ÁLLNIUK

ELEKTROMOS HÁZTARTÁSI ESZKÖZ – 81 dB

BESZÉLGETÉS – 60 dB

HAJSZÁRÍTÓ – 80 dB

RÁDIÓS ÓRA – 75 dB

74 dB

NEM VESZÉLYES ZAJOK

NYOMTATÓ – 65 dB

MOSOGATÓGÉP – 60 dB

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ – 58 dB

50 dB

KELLEMES HANGHATÁS

EMBERI LÉLEGZETVÉTEL – 10 dB

IRODAI KÖRNYEZET – 40dB

80 dB-t meghaladó zajszintnél a munkaadó köteles hallásvédelmi védőeszközt biztosítani, aminek viselése 85 dB-felett kötelező. Figyelem: a zajszintet nem szabad 15 dB-lel a beavatkozási határérték alá csökkenteni, mert az súlyos következményekkel járó kommunikációs problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy a hangterjedés logaritmikus tulajdonsága miatt két azonos hangnyomásszintű zajforrás + 3 dB expozíciónövekedést jelent, tehát két 90 dB-es gép együttes kibocsátása 93 dB lesz.

X
Have no product in the cart!
0