Kézvédelem szabványai és jelölései

SZABVÁNYOK

EN 388 SZABVÁNY

A mechanikai kockázatokra az EN 388 szabvány vonatkozik. A szabvány a teljesítményszinteket a következő elemek alapján határozza meg: kopásállóság, a vágással, továbbszakító erővel és szúrással szembeni védelem. A szabvány változása elsősorban a vágással szembeni ellenállást meghatározó teljesítményre vonatkozik, célja annak lehetővé tétele, hogy az eredmények jobban tükrözzék a kesztyű védelmi képességének teljesítményét, és garantálják maximális szintű biztonságot; További változás, hogy kiegészültek a vizsgálatok a külső mechanikai hatások, beütődések elleni védelem tesztjével.

KORÁBBAN A kesztyű vágással szembeni ellenállásának értékelésére alkalmazott módszer a Couptest. A módszer a minta kis és állandó nyomással (5 N / körülbelül 500 g) történő átvágásához szükséges ciklusok (oda és vissza történő mozgások) számát méri.

JELENLEG Az egyik változás, hogy a Couptest vizsgálatnál bevezették a pengék fokozottabb ellenőrzését, hogy ezáltal a módszer megbízhatóbb és egyben szigorúbb is legyen. A másik az, hogy bevezették az EN ISO 13997 szabvány szerinti új vizsgálatot. Amennyiben a penge nem válik életlenné a kesztyű anyagától, a Couptest teszt marad a referenciateszt. Természetesen az EN ISO 13997 szerinti TDM vizsgálat teljesítményszintjét is meg lehet jelölni opcionálisan. Amennyiben a kesztyű anyagától a penge életlenné válik, akkor viszont az EN ISO 13997szabvány szerinti vizsgálat lesz a referenciateszt. Ennek megfelelően megváltozott a kesztyűk jelölése: a piktogram alatt egy ötödik karakter jelent meg, hogy jelezze a kesztyű, az EN ISO 13997 szabvány szerinti TDM vizsgálata által meghatározott vágással szembeni ellenállás teljesítményszintjét.

A kopásállóság vizsgálatát már egy új, magasabb minőségű csiszolópapírral kell végezni (Klingspor PL31B Grit 180), amely megbízhatóbb eredményt ad.

en388

EN 13594: 2015 SZABVÁNY

en13594

A new optional test is introduced to meet the requirements of the impact test according to the EN 13594: 2015 standard. To pass the test, the mean transmitted force needs to be less than or equal to 7 kN with no single results greater than 9 kN. In the case where the glove passes the test, the letter P can be added at the end of the marking under the pictogram.

EN 407 SZABVÁNY

EN_407

EN 511 SZABVÁNY

EN_511

EN 374 SZABVÁNY

EN_374_1

DEGRADÁCIÓS ELLENÁLLÁS

 A listában található vegyi anyagok elleni védelem kijelentéséhez áteresztési, és mostantól degradációs vizsgálatot is kell végezni. A degradációs teszt eredményének meg kell jelennie a tájékoztatóban.

degradacios

EN 374-5 : 2016 SZABVÁNY

virus

ELECTROSTATIC DISCHARGE – ESD

 

Robbanásveszélyes területeken (ATEX zónák) vagy elektronikus eszközök összeszerelésekor elektrosztatikus töltéselvezető kesztyűt kell használni.

Jelenleg nincsenek szabványok az ESD kesztyűkre. Mivel az ATEX szabvány nagyon korlátozza az elektromos kisülésekkel kapcsolatos robbanásveszélyes kockázatokat, általában az elektrosztatikus disszipáció mérésével kapcsolatos.

EN 60903:2003 – VILLAMOS FESZÜLTSÉG ELLENI VÉDELEM

   

A feszültség alatti munkához használt szigetelő kesztyűk megfelelnek az EN 60903:2003 európai szabvány és az IEC 60903:2014 nemzetközi szabvány előírásainak. Az osztály kiválasztásakor fontos meghatározni a hálózati névleges feszültséget, amely nem haladhatja meg a maximális üzemi feszültséget. Többfázisú hálózatok esetén a hálózati névleges feszültség a fázisok közötti feszültség. A tesztfeszültség az a feszültség, amelyet a kesztyűre az egyes rutinvizsgálatok során alkalmaznak.

IDŐSZAKOS ELLENŐRZÉSEK:

Szigetelő kesztyűinknek nincs lejárati ideje, és mindaddig használhatók, amíg átmennek az IEC 60903 által javasolt időszakos ellenőrzéseken. Javasoljuk, hogy a használatban lévő kesztyűket hathavonta, a raktáron lévő kesztyűket pedig 12 havonta teszteljék; az ajánlott vizsgálati módszer a szemrevételezés és a dielektromos vizsgálat. További információ a használati utasításban található.

MINDEN HASZNÁLAT ELŐTT AJÁNLOTT ELLENŐRZÉS:

Minden használat előtt minden kesztyűt teljes szemrevételezéssel ellenőrizni kell. Használjon kézi légnyomás-berendezést a kesztyű teszteléséhez úgy, hogy felfújja, és így észleli az esetleges hibákat. Ha egy kesztyű hibás, a párját ki kell zárni a használatból, és egy képzett személlyel ellenőriztetni kell.

Az 1-4 védelmi osztállyal rendelkező szigetelő védőkesztyűket havonta időszakos darabvizsgálatnak, 00 és 0 védelmi osztályú kesztyűket minimum légáteresztési próbának és szemrevételezésnek kell alávetni.

X
Have no product in the cart!
0