Munkaruhák szabványai és jelölései

SZABVÁNYOKEN ISO 13688 - VÉDŐRUHÁZAT: ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK
Ez a szabvány tartalmazza az alábbi jellemzőkre vonatkozó alapvető követelményeket:
• Ergonómia
• Kényelem
• Biztonság
• A ruhadarabok kompatibilitása más eszközökkel, vagy éppen a szettben viselésük meghatározása
• Az anyag tartóssága, elöregedése
• Jelölések és a magyar nyelvű tájékoztató előírásai
• A méret feltüntetése


Ez a szabvány egyedül nem használható, csak más szabványokkal együtt. E szabvány szerinti bevizsgálás nem minősíti a terméket védőruhának.

NF EN 14058 : 2017 – MÉRSÉKELTEN HIDEG IDŐVEL SZEMBENI VÉDELEM
-5°C FELETTI HŐMÉRSÉKLETEK ESETÉN

Az EN 343+A1 szabvány a csapadékos időjárás, mint például eső, hó, köd és a talajnedvesség hatása ellen védő ruházat anyagaira és varrataira vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket írja elő.

munkaruha

NF EN 342 : 2017 – HIDEG ELLENI VÉDELEM 5°C ALATTI HŐMÉRSÉKLETEK ESETÉN

Az EN 342 szabvány határozza meg a -5°C alatti nagyon hideg környezet hatásai (alacsony hőmérséklet, nedvesség és légáram) ellen védő ruházat teljesítménykövetelményeit és vizsgálati módszereit. Ilyen védőruházat lehet a testet takaró alsó és felső ruhadarabok összessége extrém hideg, hűtőházi körülmények között.

A szabvány két alapvető jellemzőt vesz figyelembe:

hővel szembeni ellenállás, hőszigetelés határozza meg, hogy a ruházat mennyire tartja meg a hőt, ez végezhető a hőszigetelés mérésével (m2K/W-ban) mozgó helyzetű bábun (X1/Icler) vagy statikus helyzetben (X2/Icle). Minél magasabb az érték, annál jobban szigetel és véd a hideggel szemben.

légáteresztő képesség határozza meg, hogy a ruházat milyen védelmet biztosít a széllel szemben, ez végezhető a különböző rétegek között átjutó légáram mérésével 100 Pa (Pascal) nyomáson. Minél alacsonyabb az érték, annál kevésbé légáteresztő a ruhadarab, de annál jobban szigetel a szél ellen.

vízgőzzel szembeni ellenállással mérhető fel egy adott szövet vízgőzre vonatkozó áteresztése, azaz az a képessége, hogy elvezesse az izzadtságot. Minél magasabb az osztály (1-3), annál jobb a szövet lélegző képessége.

NF EN 343+A1 : 2007 – VÉDELEM ESŐ ELLEN

EN 14404 + A1 – TÉRDVÉDELEMRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

Ez a szabvány tartalmazza a térdvédelemre vonatkozó követelményeket, leírja a vizsgálati módszereket és meghatározza a vonatkozó teljesítményszinteket. A térdelő helyzetben végzett munka fájdalmat, és/vagy sérülést okozhat; a térdvédők védik a felhasználó térdét, és megfelelő kényelmet biztosítanak a végzett tevékenység során. Fontos, hogy biztosítsák a térdre ható erők eloszlását is.

A védelem 4 típusa:
1. típus: a ruházattól független, a láb körül rögzíthető térdvédő
2. típus: habosított műanyag térdvédő, amelyet a nadrágszárak zsebeibe kell illeszteni
3. típus: a testhez nem rögzíthető térdvédők, melyet a felhasználó a munkája során maga helyez el. (ezek lehetnek külön-külön vagy a két térdre együtt használatos eszközök)
4. típus: kiegészítő funkciókkal rendelkező eszközök, mint például a felállást vagy a térdre ereszkedést segítő keretek, állvány vagy térdszőnyeg

A védelem 3 teljesítményszintje:
0. szint: Lapos padozat – nincs elvárt benyomódási ellenállás
1. szint: Lapos vagy egyenetlen padozat – az elvárt benyomódási ellenállás minimum 100N
2. szint: Nehéz munkakörülmények között, az elvárt benyomódási ellenállás minimum 250N

ISO 20471 – JÓLLÁTHATÓSÁGI RUHÁZAT

Az EN ISO 20471 szabvány határozza meg a jólláthatósági célú ruházatokra vonatkozó követelményeket, amelyek vizuálisan jelzik a dolgozó jelenlétét, különösen veszélyes körülmények között, éjjel és nappal egyaránt.

 

A nappali láthatóságot a jólláthatósági fluoreszcens háttér alapanyag fluoreszkáló színei biztosítják (sárga, narancssárga vagy piros). Ezek a színek, amelyek látszólag saját fényt bocsátanak ki, képesek az energia elnyelésére ultraibolya-közeli tartományokban, és azt látható fénnyé alakítják – így a visszavert fény sokkal fényesebb, mint az alapszínek.


Az éjszakai láthatóságot az ezüstszürke fényvisszaverő csíkok biztosítják: a festékben található üveg mikrogyöngyök bármilyen fénysugarat képesek visszaverni a fénykibocsátó forrás irányába, mint például a járművek fényszórói felé.


A csíkok körülölelik a testet, legalább 50 mm szélesek, a ruha aljától és egymástól is 50 mm-nél távolabb vannak, dőlésszögük legfeljebb ± 20 fok, minimális felületük a táblázat szerinti kell legyen.
Ezen kétféle típusnak az adott védőruházatban meglévő anyaghányada szerint a jelzőruházatok három osztályba sorolhatók.

jollathatosagi

Annak a ruhadarabnak, amely csak a törzset fedi (kötény, mellény) vagy a törzset és a kart fedi (kabát, dzseki, póló, stb.) legalább egy fényvisszaverő csíkkal kell rendelkeznie az öv résznél, amelyet még egy vízszintes, vagy két függőleges csík egészít ki. Ha az öltözet ujja miatt egy (vagy két) csík lehetetlenné tenné a törzs megkülönböztetését, akkor az ujjat egy (vagy két) karszalag jellegű csíkkal kell ellátni. Hosszú ujjú ruhadarab esetén a ruhaujjat két karszalag jellegű csíkkal kell ellátni. Ha a ruházat a lábat fedi, akkor a mindkét nadrágszárt legalább két csíkkal kell ellátni.

3. besorolási osztályba sorolt ruházatnak feltétlenül fednie kell a törzset, és rendelkeznie kell fényvisszaverő csíkokkal ellátott ujjrésszel és/vagy hosszú nadrágszárral. A láthatósági anyag legalább 50 ± 10%-át a ruhadarab elülső részén kell elhelyezni. A tanúsításhoz továbbá szükséges színtartóssági (fluoreszcens és sötét) vizsgálatot végezni a mosással, vegyi tisztítással, fehérítéssel és/vagy vasalással kapcsolatosan, továbbá vízpárával szembeni ellenállási vizsgálatot is kell végezni. A jól láthatósági ruházaton található piktogram a fentiek szerint tájékoztat a védelmi szintekről. Az új EN ISO 20 471:2013 szabvány szerint már csak a ruházat besorolási osztályait kell tartalmaznia a jelölésnek. Mivel a fényvisszaverő csíkoknak mindig a legmagasabb teljesítményszintet kell produkálnia, ezért az erre vonatkozó szintet értelemszerűen már nem tartalmazza a piktogram.

Javasolt ruházati besorolás kockázat szerint

jollathatosagi_tipus

*Passzív: közúton tartózkodó személy, aki nem vesz részt a forgalomban, és másra figyel, mint például közúti munkás vagy vészhelyzettel foglalkozó
személy.


Aktív: közúton tartózkodó személy, aki részt vesz a forgalomban és figyel a közlekedésre, mint például az úton haladó kerékpáros vagy gyalogos.

EN 17353 : 2020 – JÓLLÁTHATÓSÁG KÖZEPES KOCKÁZATÚ HELYZETEKRE

Az EN 17353 szabvány határozza meg azoknak az alvárásokat azokkal a jólláthatósági eszközökkel szemben, amelyek a felhasználó láthatóságát támogatják kevésbé jó fényviszonyok között, akár nappal, akár éjszaka.

A típus: napfényes körülményekre tervezett felszerelés – csak fluoreszcens anyagból készült termék

B típus: sötét körülményekre tervezett felszerelés – csak fényvisszaverő anyag használatával készült termék

B típus: napfényes és sötét körülményekre tervezett felszerelés – fluoreszcens és fényvisszaverő anyagok kombinációjából készült termék

jollathatosag_tablazat

X
Have no product in the cart!
0